Читај ми

БЛИЗАНЦИ СТЕФАН И ЛАЗАР ПРВЕ БЕБЕ У НОВОЈ ГОДИНИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић посетили су прворођене бебе у 2018. години чија мајка има пребивалиште на територији Града Новог Сада, и том приликом у новосадском породилишту, мајци првих беба, Борбали Јабланов упутили срдачне честитке. Како су прве бебе рођене у 2018. години близанци, Град је обезбедио новогодишњи поклон, односно по 200 000 динара за свако дете, а за сву осталу децу, са територије Новог Сада, рођену 1. јануара по 50 000 динара.

- Увек је најлепши почетак године у нашем новосадском породилишту, и мислим да ова 2018. година треба да буде веома добра имајући у виду да смо је отворили са близанцима. Двојица дечака су први дошли на свет у овој години, и заиста је велика част пожелети им добродошлицу. Наш најважнији задатак је да им стварамо услове за безбрижно детињство, да имају најбоља обданишта, школе, безбедне улице, лепа игралишта, да уживају у одрастању и да сутра постану добри људи. Град Нови Сад је донео одлуку да повећа новчане накнаде за прве бебе рођене 1. јануара на 200 000 динара, а увели смо и новину да прва беба која буде рођена 1. фебруара, на Дан Града, добије такође 200 000 динара као вид подршке. Надам се да ћемо економски јачати и бити у ситуацији да још више помажемо родитеље и њихове породице, јер нема важнијег задатка од проналитетне политике и очувања једне заједнице, једног народа и једне државе – рекао је Милош Вучевић.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић истакао је да ће од почетка ове године, све труднице и новопридошле бебе које долазе на свет на Клиници за гинеколију и акушерство, бити смештене у најсавременијем породилишту на територији Републике Србије.

-Завршили смо комплетну реконструкцију новосадског породилишта, имамо најсавременије двокреветне собе, и у оквиру „baby friendly“ програма мајке ће одмах бити са својом децом. У новосадском породилишту током 2017. године рођено је преко 6700 малишана, и то је само наставак наше политике повећања наталитета и пружања што веће подршке нашим трудницама, породиљама, и њиховој деци – рекао је доц. др Зоран Гојковић.

Управник Клинике за гинекологију и акушерство КЦВ проф. др Тихомир Вејновић рекао је да је први порођај у овој години протекао у најбољем реду. Природним, вагиналним путем у 1.19 часова рођени су близанци, два дечака, који су по рођењу били тешки 2630 и 2730 грама.

- Од поноћи па до поднева рођено је четири бебе, три дечака и једна девојчица. У току прошле године у нашем породилишту рођено је за око 50 до 60 више беба у односу на 2016. годину. Надам се да је наш основни циљ остварен, а то је да се порођаји и трудноће спроведу у добрим условима уз максималну подршку и тимски рад свих запослених на нашој Клиници - нагласио је проф. др Вејновић.

Право на новогодишњи поклон остварује мајка за прво дете рођено у Новом Саду 1. јануара нове године. Новогодишњи поклон се исплаћује једнократно и, почев од 1. јануара 2018. године, износи 200 000 динара. У случају да се у порођају роди двоје или више деце, износ новогодишњег поклона припада за свако дете.

Нови Сад, 1. јануар 2018. године