Читај ми

АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић и директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић заједно су обишли фабрику воде на Лиману у циљу провере количине испоручене воде и оптерећености капацитета.

- Данас смо овде да бисмо информисали грађане о стању фабрике воде као најзначајнијег ресурса за живот грађана за који је одговорна Градска управа. Прилика је да се медији увере и пренесу грађанима да фабрика ради у уобичајеном режиму, али уједно и да пренесу наш апел да ће тако и остати само уколико се грађани буду рационално понашали. Апелујемо да се у данима екстремних температура штеди вода, не заливају баште, терасе и травњаци, јер у том случају морамо приступити рестрикцијама. Једноставно, не постоји фабрика воде која може да произведе довољно воде ако су све славине отворене. Верујем да ће Новосађани показати солидарност у овим врелим данима, и унапред се захваљујем свима који се буду одговорно понашали – рекао је Здравко Јелушић.

Он је најавио и велике инфраструктурне радове у оквиру пројекта „Чиста Србија“ којима ће се ревитализовати канализација на Лиманима 1 и 2.

- Већина бунара на Штранду не ради због загађености тла, јер је канализација урађена пре више од 40 година и дошло је до слегања на одређеним позицијама. Мораће се радити ревитализација пошто је слегање довело до тога да се још 2008. године искључе рени бунари на Штранду који су производили 40% у односу на тренутну производњу. Дакле ревитализацијом канализације на Лиманима 1 и 2 бићемо у прилици да обновимо и свих шест рени бунара на Штранду и пустимо их у производњу, а самим тим и подигнемо капацитет воде у Новом Саду – нагласио је Јелушић.

Директор ЈКП „Водовод и канализација“ Гвозден Перковић истакао је да се за сада производи довољно воде и систем се одржава, али то значи да је систем пренапрегнут и да све мора да функционише од изворишта па до прераде.

- Међутим, ако буде ситуација да се вода ненаменски троши, поготово ноћу, када видимо да је огромна потрошња мораћемо да реагујемо. Највећа потрошња једне вечери, у један сат после поноћи, била је 1860 литара у секунди, а ми производимо 1300 литара што је више него довољно. То је било у делу где је индивидуално становање, тако да је потрошња била очигледно ненаменска. Због тога смо и увели рестрикције, успели смо да у току једне вечери напунимо резервоаре, и од тада је стабилно снабдевање водом свих грађана. Апелујемо да се вода троши наменски, има је више него довољно, али за баште, њиве, базене и нерационално трошење је нема. Вода је ограничен ресурс и молим све суграђане да буду савесни и одговорни  – рекао је Гвозден Перковић.

Нови Сад, 7. јул 2021. године