Читај ми

AMERICANA NIGHT 7. СЕПТЕМБРА НА ФЕСТИВАЛУ УЛИЧНИХ СВИРАЧА

На конференцији за новинаре Фестивала уличних свирача представљен је део програма фестивала, посвећен традиционалној америчкој музици, под називом AMERICANA NIGHT који се организује у сарадњи са амбасадом Сједињених Америчких Држава у Србији. Истовремено, било је речи и о значају Фестивала уличних свирача за град и културу Новог Сада.

- Нови Сад је ипак успео да пронађе начин да подржи овај веома значајан фестивал који се одржава 13. пут ове године. Важно је да будемо добри домаћини свим гостима који тим поводом дођу у наш град и да им помогнемо да понесу што лепше успомене - истакла је чланица Градског већа за културу Миланка Бркић.

Према речима аташеа за културу амбасаде САД у Београду Џон Дру Гиблина амбасада са великим задовољством подржава Фестивал уличних свирача који представља одличан пример како се заједнички може радити на промовисању културе. Он је посебно нагласио значај наступа састава Хејси Дикси из америчке савезне државе Тенеси који представљају и звезде тог дела програма.

- Циљ фестивала је успостављање додира између различитих култура, и да буде место презентације не само традиционалних него и новонасталих културних модела, домаћих и страних стваралаца. Током 13 година трајања на фестивалу је наступило преко 3600 уметника са свих континената. Подршка великих партнера и јаке везе са Градом су од изузетног значаја за фестивал, јер без тога догађај који нема комерцијални карактер тешко да би могао да се организује - нагласила је председница Уметничке асоцијације „Инбокс“ Натали Бељански подсећајући на важност подршке страних партнера, Европске комисије и амбасаде САД која је помогла да прошле године интернационални састав PLAYING FOR CHANGE наступи на фестивалу, по први пут у нашем региону.

Како је објаснио пи-ар Фестивала уличних свирача Златомир Гајић AMERICANA NIGHT ће обележити последње, треће вече Фестивала уличних свирача, у суботу 7. септембра, а програм ће бити одржан на сцени у Католичкој порти са почетком у 20 часова. Уз два домаћа и један бенд из Хрватске, који негују звук традиционалне америчке музике, као главне звезде наступиће састав Хејси Дикси из америчке савезне државе Тенеси. У питању је група врхунских музичара, изумитеља музичког правца "рокграс", који уз помоћ акустичних инструмената, бенџа, виолине и гитаре, оживљава познате хард рок композиције у стилу блуграс, хилбили и кантри америчке музике. Како је оценио њихове свирке су спектакли доброг звука и још бољег провода, које не треба пропустити.

Нови Сад, 16. август 2013. године