Читај ми

АМБАСАДОРКА ФРАНЦУСКЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је амбасадорку Француске у Србији Њ. Е. Кристин Моро. Како је нагласио ова већ трећа посета амбасадорке Новом Саду сведочи о континуираном дијалогу који се води.

- На састанку ћемо разговарати о више тема, а свакако се издвајају оне које су везане за Европску престоницу културе и сарадњу са установама културе и амбасадом Француске. Претходних дана одржан је састанак Фондације ''Нови Сад 2021'' и Француског института у Србији на којем су разматрани конкретни модели сарадње и гостовање уметника из Француске у 2017. години. Такође, причаћемо и односима Града Новог Сада и департмана Валдоаз, односно три париске општине са којима Нови Сад има остварен први ниво сарадње, све у циљу братимљења нашег града и Валдоаза – истакао је градоначелник и додао да ће са амбасадорком разматрати положај инвеститора из Француске који послују у Новом Саду и околини, као што су банка ''Crédit Agricole'' и компанија ''Lafarge''.

Амбасадорка Француске Кристин Моро изразила је задовољство због посете Новом Саду, а као један од повода навела је манифестацију ''Месец франкофоније''.

- Након овог састанка посетићу Гимназију ''Јован Јовановић Змај'' која је укључена у програм манифестације ''Месец франкофоније'', али и једну основну школу у којој ђаци уче француски језик. На састанку у Градској кући разматраћемо сарадњу Новог Сада и амбасаде Француске на једном општијем нивоу, али и сарадњу АП Војводине и Француске – казала је Моро.

Она је такође навела да француске установе културе, и амбасада те земље желе активно да учествују у активностима које се реализују у оквиру пројеката Европска престоница културе 2021. године и Омладинска престоница Европе 2019., оцењујући да су Нови Сад и Војводина ангажовни на модернизацији културе и програма за младе.

Нови Сад, 17. март 2017. године