Читај ми

5. СУСРЕТИ ДОБРОВОЉНИХ ВАТРОГАСАЦА ВОЈВОДИНЕ

Заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић примио је у свечаној сали Градске куће представнике ватрогасних организација, који учествују на 5. Сусретима добровољних ватрогасаца Војводине, који се ове године по први пут одржава у Новом Саду.

Сусрете добровољних ватрогасаца Војводине организује Ватрогасни савез Војводине и Ватрогасни савез града Новог Сада са циљем да афирмише ватрогаство кроз приказивање техника и вештина у извршавању различитих задатака на заштити од пожара и спасавању,  као и заштиту од пожара и ватрогаство међу грађананима. Такође, намера организатора је и да позову грађане да се укључе у извршавање одређених задатака и подигну ниво свести о заштити од пожара и безбедности.

- Град Нови Сад препознаје значај добровољних ватрогасних друштава чији чланови одвајају део свог слободног времена да би дали допринос друштву. Ови сусрети су прилика да се промовишу вредности тих хуманитарних и стручних организација, као и да се грађани едукују и схвате да могу пуно да учине за општу, али и личну безбедност - изјавио је Борко Илић и додао да је веома важно што су надлежне институције укључиле добровољна ватрогасна друштва у израду новог Закона о противпожарној заштити.

Председник Ватрогасног савеза Војводине Бранислав Чолак се захвалио Граду, који је домаћин 5. Сусрета и истакао да манифестација у којој учествује близу 120 припадника добровољних ватрогасних друштава из Војводине нема такмичарски карактер, већ да је намера организатора да грађанима прикажу своје вештине и афирмишу противпожарну културу.
-Ватрогасни савез Војводине броји око 25 хиљада чланова у 35 градова и општина. Ми смо спремни да помогнемо у свим видовима ванредних ситуација, међутим наша опрема је стара и ту нам је потребна помоћ шире друштвене заједнице – изјавио је Бранислав Чолак.

Након пријема, заменик градоначелника Новог Сада Борко Илић је присуствовао свечаном  отварању ове манифестације на Тргу слободе, а након тога су уследили наступи ватрогасних екипа, вежбе на возилима, перформанси и радионице, а заинтересоване грађане инструктори су обучавали како да рукују ватрогасним апаратима.

Нови Сад, 28. септембар 2013. године