Читај ми

"365 ДАНА ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ" У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ учествовао је на конференцији за новинаре на којој је представљена кампања против социјалне искључености особа са менталним тешкоћама, а чији је организатор "Caritas Dekanata Novi Sad". У оквиру те кампање различитим едукативним активностима у присуству многих новосадских организација и удружења које се баве проблематиком менталног здравља обележен је Светски дан менталног здравља.

- Град активно учествује и подржава све пројекте који се тичу менталног здравља. Ми смо увек ту да учешћем у различитим пројектима упутимо и едукујемо широку јавност да ментално оболели пацијенти могу да оздраве и да тих људи не треба да се плашимо. У јавности се релативно мало прича о душевним поремећајима и пацијенти који имају менталних проблема су, нажалост, често отуђени од друштене заједнице, а то се мора променити - рекао је члан Градског већа проф. др Кираљ и додао да ће Град увек активно бити укључен у кампању против социјалне искључености особа са менталним тешкоћама.

„Caritas“ је активан на пројекту Промоција менталног здравља у Србији, који спроводи у сарадњи са Caritasom Италије. Као резултат сарадње у Новом Саду је 15 месеци успешно деловао Дневни центар за ментално здравље, који је нудио подршку, оснаживање и социјалну рехабилитацију особама са менталним тешкоћама. Рад с корисницима настављен је волонтерским ангажманом у сарадњи са Инстутутом за психијатрију КЦ у Новом Саду.

 

Нови Сад, 10. октобар 2011. године