Читај ми

13,5 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА НОВИ САД У ОКВИРУ ПРОГРАМА ''ЗАЈЕДНИЦИ ЗАЈЕДНО''

Ове године компанија ''НИС'' за подршку еколошким пројектима и за заштиту животне средине у Новом Саду издвојила је 13,5 милиона динара. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је данас у Палати Србије у Београду свечаном потписивању Меморандума којим се дефинишу области улагања компаније ''НИС'' у склопу поменутог програма.

- Желим да се захвалим компанији ''НИС'' на 11 година искрене и квалитетне сарадње, која је променила на боље наше градове и општине у разним сферама, а заједно се боримо за лепшу безбеднију и чистију Србију. Наша земља је ојачала и води рачуна о сваком аспекту живота својих грађана. Питање животне средине директно је повезно са питањем енергетике и потребан је систематичан облик заједничког деловања. Успели смо то на овом позиву и заједнички стврамо услове за одрживи развој. Спремни смо да се као градови такмичимо са што бољим пројектима и покажемо да водимо рачуна о општем интересу и већ сада кандидујемо нове идеје за 2022. годину – истакао је градоначелник Вучевић.

Догађају су такође присуствовали потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и генерални директор ''НИС''-а Кирил Тјурдењев. Потпредседница Владе Зорана Михајловић истакла је да појединац не може правити велике кораке.

- Само сви заједно, како смо то претходних година и чинили, можемо направити значајне резултате. Министарство је ту да створи услове путем закона, а све то за ''Зелену Србију'' до 2040. године. Циљ нам је да буде много више производње из обновљивих извора енергије, а да одрживи развој и зелена агенда увек буду наш модел деловања – нагласила је Зорана Михајловић. Министарка Ирена Вујовић рекла је да је друштвена одговорност компанија веома важна и изразила задовољство што је ''НИС'' сва средства Програма усмерио у заштиту животне средине.

- Министарство би требало да пренесе средства у 54 општине путем конкурса за еколошке пројекте, а сваки појединац мора да се укључи у борбу за здравију животну средину – закључила је Ирена Вујовић.

Према речима Кирила Тјурдењева, ''Нис'' је у еколошке пројекте уложио 120 милиона евра. Град Нови Сад и ''НИС'' су партнери у програму ''Заједници заједно'' од 2010. године и до сада је реализовано 99 пројеката у које је уложено 191,5 милиона динара. Неки од најзначајнијих пројеката кроз које је компанија исказала друштвену одговорност у Новом Саду су: улагање у Градски центар за унапређење репродуктивног здравља, реконструкција и изградња дечјих игралишта ПУ ''Радосно детињство'', обнављање објекта Мале стражаре-опсерваторије на Петроварадинској тврђави, а подржали су и многе здравствене установе и спортске клубове.

Нови Сад, 10. јун 2021. године